oktober 2019 Sportief

Woensdag 17 oktober 2019
Eeklo - Zomergem - Eeklo, 26 km sportief 
Langs de mooie bossen, kanalen en landwegen van het Meetjesland   
Tochtbegeleider Willy Decrop, Kruisem

Contact Roland Vansteelandt, Oostende
Roland@midweekstappen.be en 0479 554343

Voormiddag 13 km 
We stappen eerst een tweetal km door de mooie bossen van Het Leen en zoeken een uitweg naar de kleine jachthaven aan de Eeklovaart die verder aansluit in het Schipdonkkanaal. 

Het uitzicht van het Meetjesland wordt, naast bossen en kreken, ook sterk bepaald door kanalen.
In 1842 begonnen de graafwerken voor het Schipdonkkanaal dat overtollig Leiewater naar de Noordzee leidt. Toen vlasboeren hun vlas nog in de Leie te roten legden, verspreidde het water van het Schipdonkkanaal een kwalijke geur. Om die reden kreeg het Schipdonkkanaal de bijnaam de Stinker.

We volgen dit kanaal eerst aan de  oostzijde richting Veldekensbrug, en daarna via de westkant en de velden richting Oostwinkel. We stappen verder via Leischoot richting Ronsele. We stappen de brug over het kanaal opnieuw over … richting de Lieve en de plaats waar we gaan picknicken.        

Langs De Lieve Tussen Waarschoot en Lovendegem

Middag
Bruine kroeg café ’t Oud Liefken, Stoktevijver 65 in Zomergem (vlakbij de Lieve). 

De Lieve is het oudste kanaal van Vlaanderen. Het werd reeds in de dertiende eeuw gegraven om Gent met de zee te verbinden. Het kanaaltje werd gebruikt door platbodems die getrokken werden door dieren of mensen vanop het zogenaamde trekweg. Toen het Zwin begon te verzanden, verloor de Lieve haar functie. Vandaag is de Lieve een natuurgebied, het jaagpad wordt vandaag enkel nog door fietsers en wandelaars gebruikt. (Wikipedia)  

Namiddag 13 km  
We stappen nu enkele km langs de Lieve. We komen in Beke een deelgemeente van Zomergem en zien de gebouwen van de  bekende beursgenoteerde producent ‘Ter Beke’.  Via het gehucht Reninge, een pompstation, kerkwegel, Lieve- en Boerenpad komen we in het centrum van Waarschoot. Hier volgen we het jagerpad tot aan de spoorweg en nadien volgen we een stuk wandelknooppuntroute richting Eeklo. We dwarsen de drukke baan Gent-Eeklo. Rest ons een lange dreef naar Het Leen. De parking en het cafetaria wacht ons.