mei 2019 recreatief

Woensdag 15 mei 2019 

Stene (Oostende) 
Oostendse kreken, polders en stadsrandbos, recreatief 19 km
Tochtbegeleiding Jacky Mergaert, Gistel, op de wandeldag 0498 101037 
Contact Roland Vansteelandt, Oostende, 0479 55 43 43, roland@midweekstappen.be

We wandelen door polders, langs kreken en door het stadsrandbos dat in 1995 werd aangeplant als groene buffer tussen woon- en industriezone en het achterliggende poldergebied. Het wordt elk jaar nog uitgebreid en zal uiteindelijk 150 ha bestrijken.

De kreken en polders ontstonden tijdens het bloedig beleg van Oostende (1601-1604), toen belegerde het katholieke Spaanse leger  gedurende drie jaar lang de protestantse geuzen. Oostende was een laatste en stevig bolwerk van de geuzen. Om de stad beter te verdedigen werd een bres in de duinen gegraven, waardoor de zee het land binnendrong. Zo ontstond een heel systeem van kreken en overstromingsgebieden. De vroegere zoute invloeden zijn  nauwelijks nog aanwezig.

De kinderboerderij De Lange Schuur maakt deel uit van de Volkscoöperatieve Buitengoed die instaat voor het aanplanten en beheren van het stadsrandbos.

Omloop
Voormiddag 10 km
Langs de nieuwe wielerpiste komen we in het Schorrepark, passeren de volkstuintjes en de hondenschool om via het kerkhof (waar we even halt houden bij het graf van de broer van Guido Gezelle die hier vroeger priester was) het mooie witgeschilderde Sint- Annakerkje van Stene te bereiken. 

Het is een van de oudste kerkjes aan de kust, de oudste delen dateren uit de dertiende eeuw. We lopen langs het Vogelzangpark met overblijfselen van de veldbatterij Stene uit de Tweede Wereldoorlog en wat verder duiken we het geboortebosje in. We passeren enkele voetbal- en andere sportvelden tot we boven op een heuvel zowaar  een oefenbaan voor zeilwagens ontdekken! Via de Klemskerkestraat en enkele aardeweggetjes komen we aan een mooi wit geschilderd oud 'routehuisje' dat ons eraan herinnert dat de spoorweglijn 62 vroeger hier passeerde voor ze het traject via Zandvoorde verlegden.

We bemerken ook een geodetisch signaal uit 1853 in gietijzer en goed bewaard. Een aardeweg en de Schorredijk  leiden ons naar de Groene 62, een oude spoorwegbedding tussen Oostende en Torhout. De treinen stoomden er tot 1967. Wat verder krijgen we een schitterend uitzicht over de Sluiskreek en de Zoutekreek. Dan is het even opletten geblazen wanneer we via smalle aarden trapjes de spoorwegdijk moeten afdalen! We zigzaggen nu door weiden en velden tot we de Gistelsesteenweg moeten oversteken.

We gaan nu het stadsrandbos binnen, passeren alweer een kreek tot we de Gouwelozekreek bereiken die we volgen tot alweer de Gistelsesteenweg die we voor de tweede maal oversteken.  Langs de Gouwelozekreek via het graspad bereiken we De Lange Schuur voor de picknick.

Namiddag 9 km 
We verlaten De Lange Schuur via de  Schorre Gistelstraat en bevinden ons nu dus in een schorregebied, dat alleen onder water komt te staan bij hoogwaterspringtij, maar door het bouwen van dijken heeft men in de tijd geprobeerd het overstroomde land terug te winnen op de zee en nu loopt het dus hier nooit meer onder water. 

We stappen tot aan het kanaal Nieuwpoor-Plassendale dat werd aangelegd van 1632 tot 1640 en verbinding maakt met het kanaal Brugge-Oostende en in Nieuwpoort met de Ganzepoot en de Ijzer. Over het kanaal wandelen we opnieuw op de groene 62 en de Snaaskerkestraat die tot in Gistel loopt. Voor Gistel keren we echter terug op onze stappen en via terug de groene 62 komen we in het centrum van Snaaskerke, een deelgemeente van Gistel. We wandelen er even rond  de kerktoren en de groene 62 samen met de schorredijk brengt ons terug naar de start.

de lange schuur

Er is rond 16 u Boerenmarkt aan de Lange Schuur. De afscheidspint zal misschien op een andere locatie moeten gedronken worden. De tochtbegeleider zal jullie wel informeren.