maart 2020 Vlamertinge

Woensdag 18 maart 2020
Rondom Vlamertinge, recreatief 20 km
Tochtbegeleiding: René Duran (Vlamertinge) en Emmanuel Maerten (Roeselare)
Contact roland@midweekstappen.be en  0479 554343 

Vlamertinge is zowel in aantal inwoners (ongeveer 3500) als in oppervlakte de grootste deelgemeente van Ieper. Het werd in de Eerste Wereldoorlog volledig vernietigd. Er zijn negen militaire begraafplaatsen.

Men spreekt van Vlamertingse Pottenbrekers, en de potten die hier bedoeld worden, zijn klaarblijkelijk bierpotten. Rond de 15de eeuw stond Vlamertinge erom bekend dat het een dorp was waar veel gevochten werd in o.a. herbergen. Zo blijkt ook uit een kort gedicht:

"Aerdighe dingen In Vlaemertinghen Zyn altyd te zien En wie zal 't verbien? Quetseur en wonden, Op alle stonden; 't Is kloppen en slaen Voor al die d'er gaen!”

Midweekstappen probeert het gezellig recreatief West-Vlaams te houden. 

Voormiddag 11 km
Galgebossen
Via het waterbuffer van de Kemmelbeek trekken we naar de Galgebossen. In tegenstelling tot de meeste andere bossen in deze omgeving werden de Galgebossen niet verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog, want ze dienden als rust- en uitvalsbasis voor het Engelse leger. Diverse brigades of divisies hadden er hun hoofdkwartier. In de bossen bevond zich ook een barak voor erediensten van de Church of England en een cinemazaaltje. De nabijgelegen Hospitaalhoeve deed dienst als medische hulppost. De Plankenroute of Plank Road verbond de Galgebossen met het centrum van Vlamertinge.

Niettegenstaande de Galgebossen verwijzen naar vroegere recht- of kromspraak draait alles momenteel  rond natuurontwikkeling: dood hout blijft liggen, exoten verdwijnen. Een ongelijkjarige bomenstructuur zorgt voor een bos met een grote diversiteit aan jonge en oude bomen, merendeel beuken en eiken. Omdat het gebied rijk is aan amfibieën, zijn oude poelen hersteld en nieuwe gegraven.

Middag

De Gouden Brander in de wijk de Brandhoek, Poperingsewe 677, ontvangt ons voor de picknick.

Namiddag
9 km
We kruiden de drukke verbindingsweg, van de A17 via Poperinge naar Frankrijk, en wandelen we rustig  langs de velden terug naar Vlamertinge. 
Sint-Joris wacht ons daar op.