maart 2019, sportief

Woensdag 20 maart 2019
Eine - Ronse, Sportief
Met doorsteekpaadjes over het golvende landschap van de Vlaamse Ardennen van station naar station.
Tochtbegeleiding Johnny Dhondt (invaller voor Dirk Maras), Zulte
Contact: Jaak Perneel, jacquesperneel@telenet.be,

Omloop 25 km Sportief
We stappen in het station van Eine over de spoorweg naar de Fabriekstraat, die we verlaten na een paar honderd meter op de Los. De Los, een aardewegeltje zoals ze dit hier in de volksmond noemen, brengt ons via de Volvo-visvijver naar de Schelde. Oudenaarde ligt niet ver. Een mooie streep natuur brengt ons bij haar Walburgakerk. Via de Vlaamse-Ardennendreef wacht witrood van de GR-129, Dwars door België van Brugge naar Arlon, ons op. 

Dit Grote-Routepad is meteen de rode draad doorheen deze Midweektocht die vooral een mooi stuk Vlaamse Ardennen zal laten zien. In het glooiend landschap met nu en dan een flink hoogteverschil lopen we over een resem kleine wandelpaadjes, die bij nat weer (zeer) glibberig kunnen zijn. Wie wandelstokken thuis heeft liggen, brengt ze zeker mee!

Na ongeveer 14 kilometer ligt de middagpauze op een bijzondere loactie. We halen onze knapzak boven in het Vintage Café van Hofke ter Musse Mussestraat 4 in 9680 Maarkedal-Etikhove. (Dit is een late wijziging).

Na spijs en drank zoeken we opnieuw het gezelschap van de GR-129 op. Hij stuurt ons richting Ronse om in dalende lijn door het centrum het station te bereiken. 

Het station van Ronse heeft een merkwaardige geschiedenis. Het stationsgebouw werd oorspronkelijk steen per steen van Brugge naar Ronse getransporteerd. Het verhaal doet de ronde dat het gebouw verkeerdelijk werd heropgebouwd, de voorkant staat aan de achterkant en vice-versa. Merkwaardig!

Nakeuvelen na deze panoramische Midweektocht kan bij een heerlijk glas gerstenat in het café recht tegenover het station van Ronse.

Vanuit Ronse spoort iedereen ofwel naar huis of naar station Eine voor de auto.(ong. 22 min.).