maart 2019 Recreatief

Woensdag 20 maart  2019
Oosthoek Knokke, polders Zwinbosjes en strand,
19 km Recreatief in twee lussen
Tochtbegeleiding Roland Vansteelandt, Oostende 0479 554343
Contact: Roland Vansteelandt, roland@midweekstappen.be

Oosthoek (aan de andere kustkant van de historische Westhoek)
Net buiten het drukbezochte Knokke ligt de Oosthoek. Daar bevindt zich de Hazegraspolder. Het gebied ligt omarmd door dijken: de Graaf Jansdijk en de Hazegraspolderdijk, Het Zwin en een natuurgebied afgesloten door duinen. Wandel- en fietsliefhebbers vertoeven in de Hazegraspolder dan ook in de juiste omgeving om te volle te kunnen genieten van het weidse groen. 

Het Zwin kent momenteel een expansie en een herstelonderhoud.
De aanpalende Zwinbosjes zijn zeker even waardevol en dragen sinds 2003 de naam Vlaams Natuurreservaat De Zwinduinen en –polders. Ze vormen een 222 hectare grote natuurlijke overgang tussen zee, strand en polder. We trekken er doorheen tot we vanop een duintop binnen kunnen kijken in het Zwin en het achterste van ’t Keun!

Omloop in twee lussen van elk ruim 9 km

Voormiddag
Nieuwe Hazegraspolder: ten zuidwesten van de Oosthoek over dijken en landelijke wegen tot aan de resten van het Hazegrasfort en de nieuwe dijk van het Zwin. Polderland en dijken niks om naar huis over te schrijven maar laat de wijdsheid je maar eens bekoren. De namiddaglus zal des te meer varIëren.

Namiddag
Eerst wandelen we krinkeldewinkel op en neer door het Koningsbos, dwarsen een stukje villawijk van het Zoute en trekken naar de Groenepleinduinen die aansluiten aan het Vlaams Natuurreservaat Zwinduinen en –polders (Zwinbosjes). Hier voelen we ons op ons best: begrazingsgebied, duinbosjes, duinen, en de zeedijk (geen strand deze keer). En als apotheose het magnifieke uitzicht vanaf een duintop op het Zwin en het kunstbeeld Hospitality (’t Keun!). Daar keren we terug naar de Oosthoek via Tobruk. (Niet bang zijn van de loslopende grazers: paarden en koeien.)
Afscheidsdrankje in Hof van Vlaanderen.

Midweekstappen hospitalityjpg