foto's 2019

Woensdag 18 december 2019
Merendree, Oude Kale en zandputten
Tochtbegeleiding Luc Delodder Wielsbeke

Lage lichten van een decembermorgen goten een zacht kleurenpalet over natte meersen van de Kalevallei. Mosterdvelden probeerden vrolijk geel te kleuren.  Houtkanten en geknotte wilgen toonden hun donkere kant in tegenlicht. Kale takken staken even donker af tegen blauwgrijze lucht. Een vergeten appel verraste fotogeniek. Lange schaduwen lieten 77 Midweekstappers niet los. Modder en plassen, waterspiegels met boomkruinen tot aan de wolken en ’s avonds tegen vieren weer een laag tegenlicht.  Wie het niet gezien heeft, heeft gebabbeld, Een kleine 20 km lang. (Roland Vansteelandt, Oostende) 
Foto’s Gerard Druwé Oostduinkerke, Mieke Tierens Sint-Niklaas

Woensdag 20 november 2019
Moorslede - Westrozebeke, recreatief
Tochtbegeleiding Marc Lefever Westrozebeke

In dat rurale landschap rook je de spruiten en de ‘pretparken’. De bloemen van de kolen verstopten zich onder grijsgroen gebladsel. Een boer oogstte de savooien, kop na kop, zijn liesbroeklaarzen groen en nat.
Na de middag lag de Goudberg van Westrozebeke naast de glooiingen van de Ieperboog. Filip van Artevelde kreeg het verhaal te horen over zijn opstand op het veld van zijn nederlaag (1384).  We stapten meer dan 500 jaar verder naar Tynecot om daar Britse gesneuvelden te begroeten.  Een spoortje Stroroute stuurde de schoenen naar Moorslede. In Port-o-Bello was het heerlijk warm en de koffie nog warmer. (Roland Vansteelandt, Oostende)

foto’s Jef Desaever Veurne, Johan Vereecke Gent, Michelle Delmarle Quesnoy-sur-Deule, Daniël Persyn Comines, Jacques Mahieu Wervik, Mieke Tierens Sint-Niklaas.

Woensdag 16 oktober 2019
Voormezele Ieper, recreatief
Tochtbegeleiding Freddy en Annie Lesage, Wervik

Freddy en Annie zochten voor ons groene plekken op ten zuiden van Ieper.  Om ze allemaal aan elkaar te stappen moesten we er vandaag wel volle plassen, natte jassen en modderbroeken voor over hebben.  Een observerend oog zag dat het zomerbosgroen al lichtelijk herfstig werd en bruingeel op de wandelpaden lag. Omdat het de laatste keer was dat Freddy en Annie een Midweektocht begeleidden kon er wel een waarderingsapplaus en droge groepsfoto van af  als aandenken.  (Roland Vansteelandt, Oostende)
Fotoreeks Daniel Persyn, Comines, Roland Vansteelandt, Michelle Delmarle, Quesnoy-sur-Deule.

Woensdag 16 oktober 2019
Eeklo en Lembeke, sportief
Tochtbegeleiding Willy Decrop, Kruisem

Als afsluiter van het sportieve wandelseizoen loodste Willy ons door het Leen, met zijn arboretum, langs het Schipdonkkanaal, door de Meetjeslandse bossen van Lembeke en de Bellebargie. Met paraplu's, regenbroeken, -jassen en -poncho's waren we voorbereid op nattigheid; die kregen we ook, maar minder dan gevreesd en de buienradar hield ons permanent op de hoogte van de evolutie. Maar dit verhinderde ons niet om te genieten van herfstkleuren en paddenstoelen, waarna de gezellige afscheidspint uiteraard niet kon ontbreken. (Johan Vereecke, Gent)
Fotoreeks Johan Vereecke Gent 
“Een mooie wandeltocht halverwege tussen Gent en Brugge, "entre les tours de Bruges et Gand", waarover Jacques Brel zong, in het hart van het Meetjesland, in het gezellige provinciestadje Eeklo, poort naar het krekengebied in het noorden en het houtland in het zuiden.” Gerard Druwé Oostduinkerke. Ook Foto’s.

Woensdag 18 september, Land van Mortagne, recreatief
Tochtbegeleiding Willy Decrop, Kruisem

48 Midweekstappers konden zich bij de start reeds verheugen op een mooie ochtendzon en aangename temperatuur. Met veel goesting begon de groep aan een opwarming via de Trimaarzate en een heuvel naar het Kooigembos. Zeer mooie panorama’s alom, zeker op de  de  Geitenberg.  Langs het mooie slingerende Argendaalpad bereiken we het Bellegembos en het tuinterras van het Brouwershuys in Bellegem.
Na de gesmaakte break hervatten we onze tocht met een prachtige afdaling via de GR tussen Argendaal en Bellegembos. Dan ging het  lang en zacht heuvelend naar het Beerbos en een welkome rustplaats met zitbanken. Met de Ter Claere Molen mooi in zicht stappen we door het Mortagnebos. Zo naderden we Sint-Denijs voor de afscheidsdrank en de complimentjes voor de mooie tocht. (Willy Decrop, Kruisem)

Land van Mortagne, van Sint-Denijs tot Bellegem: puur natuur, rijk aan heuvelende kouters en hoeven, bos, kapellen, molens en brouwerijen. Stapstenen en aardewegels met wandelschoenen aan. Midweekstappers die zongedroogd  positief bliezen, nog vòòr de Bockor en Omer of ander fris. (Roland Vansteelandt, Oostende)
Foto’s van Paul De Potter, Torhout.

Woensdag 18 september, Serskamp sportief
Tochtbegeleiding Aimé Last, Middelkerke

Met een groep van 26 moedige Midweekstappers hebben we tijdens deze sportieve wandeling prachtige wandelwegen mogen ontdekken in de wijde omgeving van Serskamp. We wandelden over kerkwegels, langs heel wat boomkwekerijen met tussen de diverse partijen heel wat fel oranje gekleurde “Afrikaantjes” ter bescherming tegen aaltjes, door mooie bossen en door de  vallei van de Serskampse beek die voorzien is van een prachtig plankenpad.Het was een ideaal wandelweertje zodat we welgezind gebruik konden maken van het terras in ons middagcafé Hotel Winterhof. We hadden dan reeds een 16-tal km op onze teller !

Na onze deugddoende lunch dwarsten we de Serskampse beek en kwamen voorbij de dubbel omwalde herenhoeve ’t Eedgoed. Via kronkelende landbouwwegen en door de mooie Nonnenbossen bereikten we opnieuw ons startpunt in Serskamp. Dank aan Aimé voor deze prachtige wandeling. Voor heel wat Midweekstappers was dit een nieuwe ontdekking in een gebied waar onbegrijpelijk geen GR-pad doorloopt, noch een knooppuntenroute.  (Jef Desaever, Veurne)
Foto’s van Gerard Druwé Oostduinkerke en Aimé Last Middelkerke.

Dinsdag 3 september 2019
Driedaagse Hageland, Tienen 

Vanwege het goed gevoel dat we hadden in 2018 toen we het Hageland verkenden met Freddy en en Annie verbleven we een tweede keer in het Alpha Hotel in Tienen. Het was weer een uitstekende locatie. De  verplaatsingen naar de restaurants voor het diner namen we er maar bij. Afwisseling dus.

Vanwege het recreatief karakter van de Midweektochten, het kartonnetje pijnstillers én dat wolkje spierspray bleven we onder de twintig kilometers per dag. Iedereen tevreden: matig tempo, afwisselende tochten en gezellige middagstops.

Omdat een meerdaagse altijd een bijzonder groepsgevoel schept werd van die gelegenheid gebruik gemaakt om bij een toost Freddy en Annie te bedanken voor de ruim tien jaar bestuursinzet en begeleiderscapaciteiten met het gebruik van moderne middelen als computer en wandelgps. Zijn kunde als hobbyfotograaf heeft Midweekstappen heel veel fotoreeksen bezorgd. Om thuisblijvers te doen watertanden! Voor die inzet heel veel dank.
Fotoreeksen van Paul De Potter Torhout, Daniël Persyn Comines, Gerard Druwé Oostduinkerke met Kessel-Lo, Neerlinter, Sint-Joris-Weert

Woensdag 21 augustus 2019
Lede - Impe, Recreatief 20 km
Tochtbegeleiding: Johnny Dhondt, Zulte

Tussen start en aankomst lagen heel veel paden en paadjes met groen langs de kanten en zon vanboven. Er lagen ook ook meer dan dertigduizend stappen tussen.  Hier en daar ook een paar kauwende koeien en staande stokrozen om van staand halfnaakt maar te zwijgen. Maar we keken er naar. We keken ook uit naar de afscheidspint in ’t Stamineeken: ze werd vlot en fris getapt en gedronken. (Roland Vansteelandt, Oostende)
Fotoreeksje van Roland Vansteelandt

Woensdag 21 augustus 2019
Esquerdes - Wavrans-sur-l'Aa (F), Sportief 24 km
Tochtbegeleiding: Jaak Perneel, Koksijde 

We zagen 19 vrolijke gezichten aan de start van een heerlijke tocht die langs droompaden leidde naar weidse vergezichten over de vallei van de Aa en haar lappendeken van akkers in vijftig tinten bruin. De orchideeën en vlinders waren weliswaar verdwenen langs de 'coteaux calcaires’ maar de honingbijen zoemden als van oudsher met hun pootjes vol nectar. (Jaak Perneel, Koksijde)

Fotoreeksen van Ivan Degryse Roeselare, Jef Desaver Veurne en Michelle Delmarle Quesnoy-sur-Deule.

Woensdag 17 juli 2019

Proven - Stavele - Roesbrugge - Haringe - Proven, 20 km Recreatief
Tochtbegeleiding René Duran, Vlamertinge en Emmanuel Maerten, Roeselare

We zakten af naar de dorpen die anno 2019 in vrede liggen te liggen aan weerskanten van het IJzerfront.  Voor deze gelegenheid in de vlakke zon. Het vlakke land lag er kortgeschoren bij. De groep stak er in indianenpas bovenuit. Aan Stavelebrug trokken we de Ijzer over om onze ogen en portrettentrekkers de kost te geven. De kleine vallei van de Ijzer had zich op haar zondags opgetut om mooi te wezen op de foto’s. Kilometerslang, tot aan de brug in Roesbrugge. De Heybeke wilde niet onderdoen tot in Haringe. Daarna konden we weer in de vlakke zon … zoals hierboven beschreven. 20 km recreatief? De 65 meningen waren verdeeld. (Roland Vansteelandt, Oostende)

Foto’s Paul De Potter Torhout, Jacques Mahieu Wervik.

La Roche - Bousval - Villers-la-Ville - Mellery - Gentinnes - La Roche, 
25 km Sportief 
Tochtbegeleiding: Jaak Perneel, Koksijde

Een toffe groep van 21 sportieve Midweekstappers ontdekten een verborgen parel in Waals-Brabant. We liepen over boswegels van allerlei breedte, meanderenden langs La Dyle, la Falise, la Thyle, Ry d'Hez, Ry Saint-Bernard in de lommer van een bladerdak, dwarsten 'en file indienne' het vruchtbare Brabants leemland met graspaden, bonkige kasseiwegels en stofferige sentiers.
De 'casse-croûte' werd verorberd 'en terrasse' in de schaduw van de hoge wand van de maalderij en met zicht op Waals erfgoed: de imposante ruïne van de cisterciënzerabdij van Villers-la-Ville, een afzonderlijk bezoek meer dan waard.
In de namiddag konden we de julizon niet meer verschalken op onze tocht naar 'le mémorial Kongolo' in het godvergeten Gerpinnes. Een snoeischaar deed wonderen want het veldpad was her-en-der nauwelijks nog in gebruik.
Aangekomen in het valleidorp La Roche, de start/aankomstplek, was de trein helaas vertrokken. Hier is sedert lange tijd geen geen frisse pint meer te krijgen. We wachtten dan maar driekwartier op de trappen van de voetgangersbrug over het spoor op de volgende boemeltrein die ons naar Ottignies en verder westwaarts stuurde. Iedereen zeer tevreden en de tochtbegeleider ook! Jaak Perneel, Koksijde.

Foto’s Johan Vereecke Gent, Ivan Degryse Roeselare, Jef Desaever Veurne, Gerard Druwé Oostduinkerke

Meerdaagse juli 2019
Les Sept Vallées, Hesdin (F) 
Vijf dagstaptochten, keuze recreatief en sportief
Tochtbegeleiding Jaak Perneel, Koksijde, bijgestaan door René Duran en Emmanuel Maerten.

De wandelingen waren van een verbluffende schoonheid, minutieus door Jaak voorbereid. (Frieda Moeneclaey, Alveringem)

28 Midweekstappers genoten voor de tweede maal vanuit  de onvolprezen Manoir de la Canche (omgeving Hesdin) van een heerlijke wandelvijfdaagse in een omgeving waar driehonderdvijftig jaar geleden de Franse Koningen streden tegen de Spanjaarden die de rijke Nederlanden als wingewest bezet hielden.
We liepen langs en door piepkleine dorpjes en villages  fleuries waar alleen de kwetterende huiszwaluwen en een waakzame hond de zinderende stilte doorbraken. Schaduw en lommer zorgden voor afkoeling langs de beboste oevers van de snelstromende en meanderende Canche, Authie, Ternoise en Planquette en op de spoorwegzate van de oude spoorlijn Rijsel-Abbeville. Het uitzicht op het uitgestrekte golvende boerenland met zijn lappendeken van groene tarwe- en vlasvelden, lichtbruine gerstakkers en bebloemde aardappelvelden was 'à couper le souffle'.

Over de middag genoten we van het frisse gerstennat. In Auxi-le-Château vonden we zelfs onderdak in een patisserie met haar verleidelijk uitstalraam. Enkele keren liepen we -bij toeval- in de namiddag langs een café waar de kastelein graag de dorst leste van "les Belges”.

Kortom een zeer geslaagde wandelvakantie in een weinig gekend maar schitterend stuk Frankrijk op de grens van de departementen Pas-de-Calais en Somme. (Jaak Perneel, Koksijde) Foto’s van Gerard Druwé, Oostduinkerke

Dohem 2019.07.01   
Willencourt 2019.07.02  
Wambercourt 2019.07.03  
Flers 2019.07.04  
Renty 2019.07.05 


Woensdag 19 juni 2019
Kruisem-Lozer - Petegem - Machelen aan de Leie, Recreatief 21 km
Tochtbegeleiding Willy Decrop, Kruisem


We stapten met 55 Midweekstappers de landelijkheid van Kruisem-Lozer en Machelen met goesting, contentement en gebabbel rond. Op ’t einde bleven we droog van buiten dankzij de perfecte timing van de donderbui.
Op ’t einde en over de middag mooie pleisterplaatsen: je moet ze maar vinden!   Fotoreeks Jef Desaever, Veurne

Woensdag 19 juni 2019
De Panne (B) - Braydunes (F),  28 km Sportief 
Tochtbegeleiding: José Acou, De Panne

Met 11 sportieve Midweekstappers 28 km gestapt van De Panne naar Bray-Dunes en terug, door het heerlijke duinengebied van de Westhoek. Een droom van een oefentocht (met de rugzak gevuld met flessen water). ' s Morgens een bui, daarna droog en licht bewolkt. Door het zand ploeteren, duin op , duin af. Nachtegalen gehoord. De Dunes du Perroquet in Bray-Dunes zijn de max: een schitterend én toegankelijk reservaat. Duinengrasgebied met een weelde aan veldbloemen: teunisbloem, paardebloemstreepzaad, muurpeper, duinviooltje, zandblauwtje, hondsroos en duinroosje, kleine ratelaar (geel), rolklaver, gevlekte orchis en vleeskleurige orchis ... De gele morgenster (vouwt zich enkel 's morgens open) is bijna uitgebloeid. We snoepen van wilde asperges (asparagus asparagus of asparagus officinalis, weet Aimé). Zeewolfsmelk én ... zeebries! 
Langs het strand terug naar België. Volop jodium opgesnoven aan de branding. Helemaal opgeladen ...
Bedankt, José Acou, ook voor het aanreiken van je hand toen ik nogal onhandig van een half bedolven oorlogsbunker sprong! Anne Verschoore, Oudenaarde

Fotoreeks van Gerard Druwé, Oostduinkerke 

Woensdag 15 mei 2019
Oostendse kreken, polders en stadsrandbos, recreatief 19 km
Tochtbegeleiding Jacky Mergaert, Gistel

36 Midweekstappers  genoten van een prachtige wandeling onder een stralende zon met matige wind! Middag was dik in orde op terras in de Kinderboerderij, ook achteraf!
Fotoreeksen Jef Desaever Veurne, Freddy Lesage Wervik.

Woensdag 15 mei 2019 

Genly – Blaugies, Sportief 28 km

Tochtbegeleiding Johnny Dhondt, Zulte

Zeven vrouwen en acht mannen hebben de 28 km met glans doorstaan; Iedereen tevreden op ’t einde. 
Fotoreeks van Gerard Druwé Oostduinkerke, Johan Vereecke Gent, Michelle Delmarle Quesnoy-sur-Deule

Midweekstappen vierdaagse Noord-Brabant de Hilver (Nl)
Dinsdag 30 april - vrijdag 3 mei 2019. 
Tochtbegeleiding Jaak Perneel, Koksijde en Roland Vansteelandt, Oostende

Tijdens onze prachtige vierdaagse liepen we op een recreatief tempo langs vochtige weidetjes, mooie landgoederen, kabbelende beekjes, vennen, vijvers en kleine bosgebieden. Zandweggetjes leidden ons voorbij langgevelboerderijen. We waaiden uit over ruige stuifduinen en in uitgestrekte heidevelden.
Auberge De Hilver in Diessen, onze pleisterplaats, slaagde er in ons comfortabel te logeren en culinair te verwennen.

Foto’s van Roland Vansteelandt, Liesbeth Spreuwers Brugge, Hugo Verleyen Lauwe, Daniel Persyn Comines, Viviane Derveaux Oostende

Woensdag 17 april 2019 
Wervik - Wervicq-Sud, Recreatief, op verkenning in  twee zustersteden 
Tochtbegeleiding Freddy en Annie Lesage, Wervik 

En het werd lente … 
Dat zag je aan de kleurentrosjes aan de kale takken. De een leerde dat het meidoorn was, de andere loog dat het Japanse kerselaar was. De waarheid lag te kleuren in de gele paardenbloemenweide. De bosperceeltjes waren jaloers en etaleerden hun jong groen in kartel-en zaagblaadjes. Een processie Midweekstappers stapte, zij aan zij of achter elkaar, in ’t Vlaams en ’t Frans het uitgestrooide parkoers rond. De Leie en de Lys stroomden onvermoeibaar onder de bruggen door. Slechts een paar vrachtschepen voeren tegenstroom. De Leie en de Lys trokken zich daar slechts een rimpeltje van aan. 67 Midweekstappers bezorgden Annie en Freddy een mooie dag. (Roland Vansteelandt, Oostende) 

Fotoreeksen van Roland Vansteelandt, Jacques Mahieu Wervik, Paul De Potter Torhout.

Asse - Mazenzele sportief 25 km
Tochtbegeleiding Aimé Last, Middelkerke 

Van uit het station van Asse waagden 16 sportieve wandelaars zich gezwind tussen de boshyacinten van het Kartelobos en over de greppelpaadjes van de Brabantse Kouters. Ze  dwarsten een omgeploegd aardappelveld en in Asse ter Heide vreesde de opnameploeg van FC De Kampioenen dat ze te luidruchtig zouden supporteren. Ze kwamen tot inkeer langs de Weg-Oem van de Kruisborre en persten het laatste greintje kracht uit de kuiten in het Boekfos. Een frisse pint gerstenat in de Malpertuus op de markt van Asse besloot de geslaagde Sportieve tocht.  Aimé wordt  bedankt voor deze prachtige tocht over de leem- en graswegels van het nabije Vlaams-Brabant. (Jaak Perneel, Koksijde)

Fotoreeksen van Gerard Druwé, Oostduinkerke, Johan Vereecke Gent.

Woensdag 20 maart  2019
Oosthoek Knokke, polders Zwinbosjes en strand, 
19 km Recreatief in twee lussen
Tochtbegeleiding Roland Vansteelandt, Oostende 

Hazegraspolder als voorgerecht: 10 km lang stappen, een paar meter boven het weidegras, op de historische dijken: geen haas gezien! We wierpen wel een stiekeme blik in het Zwin. Zwinduinenbosjes als hoofdgerecht: blik gegooid tot in Nederland vanop een hoge duintop. Haas op spies met kop naar ’t Zwin en ’t gat naar 't Zoute. Je moet het maar bedenken als kunstwerk: ‘Hospitality’ of gewoon ’t Keun? (Roland Vansteelandt, Oostende)

Foto’s Roland Vansteelandt

Woensdag 20 maart 2019
Eine - Ronse, Sportief, 25 km
Met doorsteekpaadjes over het golvende landschap van de Vlaamse Ardennen van station naar station.
Tochtbegeleiding Johnny Dhondt (invaller voor Dirk Maras), Zulte

Nadat in Oudenaarde de vreemde sculpturen van kunstenaar Johan Tahon en de ophaalbrug over de Schelde voor enige verwarring hadden gezorgd trok een sliert van 44 sportievelingen met witrood van de GR 129 zuidwaarts richting Maarkedaal-Etikhove. De golvingen van het landschap met zijn vergezichten konden bekoren. We strekten de benen tussen allerlei snuisterijen in Hofke ter Musse waar moeder en dochter zich uit de naad werkten om zoveel dorstige zielen te laven. Vijftig soorten ambachtelijk gerstennat stonden op het schap.
In de namiddag beklommen we de Taaienberg als de beste flandrien, banjerden voorbij Louise-Marie door het Muziekbos en ... belandden na ong. 25 km in de armen van Dirk die ons met een brede glimlach stond op te wachten in het beste café van Ronsestatie. Bedankt Dirk, Martine en Johnny voor deze aangename en gezonde voorjaarstocht. (Jaak Perneel, Koksijde)

Foto’s Michelle Delmarle Quesnoy-sur-Deule, Gerard Druwé Oostduinkerke, Johan Vereecke Gent.

Woensdag 20 februari 2019
West-Vlaanderen, zuidwesthoek met grensgevallen.
Aalbeke, 19 km Recreatief in twee lussen.
Tochtbegeleiding Johnny Dhondt, Zulte

Net teveel om de Smisse te vullen en te weinig om de Baskuul te plezieren zoveel Midweekstappers (75) genoten van de jonge zon in de Vlaamse zuidwesthoek. De plooien van het akkerland en de kale takkenbossen vloekten met de littekens van de snel- en andere harde wegen. De paden en voetwegen van kerk tot hoeve vormden de groep tot een meer dan honderdpotige rups. Groen van binnen en kleurrijk van buiten.  (Roland Vansteelandt, Oostende)

Fotoreeksen van Gerard Druwé Oostduinkerke, Delmarle Michelle Quesnoy-sur-Deule, Johan Vereecke Gent, Jacques Mahieu Wervik.

Woensdag 16 januari 2019
De Haan, Wenduine, Recreatief 19 km
Duinenbossen en strand 
Tochtbegeleiding Roland Vansteelandt, Oostende 0479 554343

De nieuwjaarsmaand stuurde 94 Midweekstappers naar de kust. De tochtbegeleider stuurde ze naar ’t strand met wind in ‘t gat. Nog vòòr de Spioenkop in Wenduine trapten we in de kunstval van de Perseput. Krinkeldewinkel in de duinenbush vonden we onze auto’s terug in de Haan. De Sporthal Haneveld was ons zeer goed gezind. We waren zo content van de voormiddaglus dat we de namiddaglus  naäapten, maar dan wel richting Vosseslag. Midweekstappers content, tochtbegeleider content. (Roland Vansteelandt, Oostende)

Fotoreeksen van Johan Vereecke Gent, Freddy Lesage Wervik, Michelle Delmarle Quesnoy-sur-Deule, Gerard Druwé Oostduinkerke.