foto's 2019

Woensdag 19 juni 2019
Kruisem-Lozer - Petegem - Machelen aan de Leie, Recreatief 21 km
Tochtbegeleiding Willy Decrop, Kruisem


We stapten met 55 Midweekstappers de landelijkheid van Kruisem-Lozer en Machelen met goesting, contentement en gebabbel rond. Op ’t einde bleven we droog van buiten dankzij de perfecte timing van de donderbui.
Op ’t einde en over de middag mooie pleisterplaatsen: je moet ze maar vinden!   Fotoreeks Jef Desaever, Veurne

Woensdag 19 juni 2019
De Panne (B) - Braydunes (F),  28 km Sportief 
Tochtbegeleiding: José Acou, De Panne

Met 11 sportieve Midweekstappers 28 km gestapt van De Panne naar Bray-Dunes en terug, door het heerlijke duinengebied van de Westhoek. Een droom van een oefentocht (met de rugzak gevuld met flessen water). ' s Morgens een bui, daarna droog en licht bewolkt. Door het zand ploeteren, duin op , duin af. Nachtegalen gehoord. De Dunes du Perroquet in Bray-Dunes zijn de max: een schitterend én toegankelijk reservaat. Duinengrasgebied met een weelde aan veldbloemen: teunisbloem, paardebloemstreepzaad, muurpeper, duinviooltje, zandblauwtje, hondsroos en duinroosje, kleine ratelaar (geel), rolklaver, gevlekte orchis en vleeskleurige orchis ... De gele morgenster (vouwt zich enkel 's morgens open) is bijna uitgebloeid. We snoepen van wilde asperges (asparagus asparagus of asparagus officinalis, weet Aimé). Zeewolfsmelk én ... zeebries! 
Langs het strand terug naar België. Volop jodium opgesnoven aan de branding. Helemaal opgeladen ...
Bedankt, José Acou, ook voor het aanreiken van je hand toen ik nogal onhandig van een half bedolven oorlogsbunker sprong! Anne Verschoore, Oudenaarde

Fotoreeks van Gerard Druwé, Oostduinkerke 

Woensdag 15 mei 2019
Oostendse kreken, polders en stadsrandbos, recreatief 19 km
Tochtbegeleiding Jacky Mergaert, Gistel

36 Midweekstappers  genoten van een prachtige wandeling onder een stralende zon met matige wind! Middag was dik in orde op terras in de Kinderboerderij, ook achteraf!
Fotoreeksen Jef Desaever Veurne, Freddy Lesage Wervik.

Woensdag 15 mei 2019 

Genly – Blaugies, Sportief 28 km

Tochtbegeleiding Johnny Dhondt, Zulte

Zeven vrouwen en acht mannen hebben de 28 km met glans doorstaan; Iedereen tevreden op ’t einde. 
Fotoreeks van Gerard Druwé Oostduinkerke, Johan Vereecke Gent, Michelle Delmarle Quesnoy-sur-Deule

Midweekstappen vierdaagse Noord-Brabant de Hilver (Nl)
Dinsdag 30 april - vrijdag 3 mei 2019. 
Tochtbegeleiding Jaak Perneel, Koksijde en Roland Vansteelandt, Oostende

Tijdens onze prachtige vierdaagse liepen we op een recreatief tempo langs vochtige weidetjes, mooie landgoederen, kabbelende beekjes, vennen, vijvers en kleine bosgebieden. Zandweggetjes leidden ons voorbij langgevelboerderijen. We waaiden uit over ruige stuifduinen en in uitgestrekte heidevelden.
Auberge De Hilver in Diessen, onze pleisterplaats, slaagde er in ons comfortabel te logeren en culinair te verwennen.

Foto’s van Roland Vansteelandt, Liesbeth Spreuwers Brugge, Hugo Verleyen Lauwe, Daniel Persyn Comines, Viviane Derveaux Oostende

Woensdag 17 april 2019 
Wervik - Wervicq-Sud, Recreatief, op verkenning in  twee zustersteden 
Tochtbegeleiding Freddy en Annie Lesage, Wervik 

En het werd lente … 
Dat zag je aan de kleurentrosjes aan de kale takken. De een leerde dat het meidoorn was, de andere loog dat het Japanse kerselaar was. De waarheid lag te kleuren in de gele paardenbloemenweide. De bosperceeltjes waren jaloers en etaleerden hun jong groen in kartel-en zaagblaadjes. Een processie Midweekstappers stapte, zij aan zij of achter elkaar, in ’t Vlaams en ’t Frans het uitgestrooide parkoers rond. De Leie en de Lys stroomden onvermoeibaar onder de bruggen door. Slechts een paar vrachtschepen voeren tegenstroom. De Leie en de Lys trokken zich daar slechts een rimpeltje van aan. 67 Midweekstappers bezorgden Annie en Freddy een mooie dag. (Roland Vansteelandt, Oostende) 

Fotoreeksen van Roland Vansteelandt, Jacques Mahieu Wervik, Paul De Potter Torhout.

Asse - Mazenzele sportief 25 km
Tochtbegeleiding Aimé Last, Middelkerke 

Van uit het station van Asse waagden 16 sportieve wandelaars zich gezwind tussen de boshyacinten van het Kartelobos en over de greppelpaadjes van de Brabantse Kouters. Ze  dwarsten een omgeploegd aardappelveld en in Asse ter Heide vreesde de opnameploeg van FC De Kampioenen dat ze te luidruchtig zouden supporteren. Ze kwamen tot inkeer langs de Weg-Oem van de Kruisborre en persten het laatste greintje kracht uit de kuiten in het Boekfos. Een frisse pint gerstenat in de Malpertuus op de markt van Asse besloot de geslaagde Sportieve tocht.  Aimé wordt  bedankt voor deze prachtige tocht over de leem- en graswegels van het nabije Vlaams-Brabant. (Jaak Perneel, Koksijde)

Fotoreeksen van Gerard Druwé, Oostduinkerke, Johan Vereecke Gent.

Woensdag 20 maart  2019
Oosthoek Knokke, polders Zwinbosjes en strand, 
19 km Recreatief in twee lussen
Tochtbegeleiding Roland Vansteelandt, Oostende 

Hazegraspolder als voorgerecht: 10 km lang stappen, een paar meter boven het weidegras, op de historische dijken: geen haas gezien! We wierpen wel een stiekeme blik in het Zwin. Zwinduinenbosjes als hoofdgerecht: blik gegooid tot in Nederland vanop een hoge duintop. Haas op spies met kop naar ’t Zwin en ’t gat naar 't Zoute. Je moet het maar bedenken als kunstwerk: ‘Hospitality’ of gewoon ’t Keun? (Roland Vansteelandt, Oostende)

Foto’s Roland Vansteelandt

Woensdag 20 maart 2019
Eine - Ronse, Sportief, 25 km
Met doorsteekpaadjes over het golvende landschap van de Vlaamse Ardennen van station naar station.
Tochtbegeleiding Johnny Dhondt (invaller voor Dirk Maras), Zulte

Nadat in Oudenaarde de vreemde sculpturen van kunstenaar Johan Tahon en de ophaalbrug over de Schelde voor enige verwarring hadden gezorgd trok een sliert van 44 sportievelingen met witrood van de GR 129 zuidwaarts richting Maarkedaal-Etikhove. De golvingen van het landschap met zijn vergezichten konden bekoren. We strekten de benen tussen allerlei snuisterijen in Hofke ter Musse waar moeder en dochter zich uit de naad werkten om zoveel dorstige zielen te laven. Vijftig soorten ambachtelijk gerstennat stonden op het schap.
In de namiddag beklommen we de Taaienberg als de beste flandrien, banjerden voorbij Louise-Marie door het Muziekbos en ... belandden na ong. 25 km in de armen van Dirk die ons met een brede glimlach stond op te wachten in het beste café van Ronsestatie. Bedankt Dirk, Martine en Johnny voor deze aangename en gezonde voorjaarstocht. (Jaak Perneel, Koksijde)

Foto’s Michelle Delmarle Quesnoy-sur-Deule, Gerard Druwé Oostduinkerke, Johan Vereecke Gent.


Woensdag 20 februari 2019
West-Vlaanderen, zuidwesthoek met grensgevallen.
Aalbeke, 19 km Recreatief in twee lussen.
Tochtbegeleiding Johnny Dhondt, Zulte

Net teveel om de Smisse te vullen en te weinig om de Baskuul te plezieren zoveel Midweekstappers (75) genoten van de jonge zon in de Vlaamse zuidwesthoek. De plooien van het akkerland en de kale takkenbossen vloekten met de littekens van de snel- en andere harde wegen. De paden en voetwegen van kerk tot hoeve vormden de groep tot een meer dan honderdpotige rups. Groen van binnen en kleurrijk van buiten.  (Roland Vansteelandt, Oostende)

Fotoreeksen van Gerard Druwé Oostduinkerke, Delmarle Michelle Quesnoy-sur-Deule, Johan Vereecke Gent, Jacques Mahieu Wervik.

Woensdag 16 januari 2019
De Haan, Wenduine, Recreatief 19 km
Duinenbossen en strand 
Tochtbegeleiding Roland Vansteelandt, Oostende 0479 554343

De nieuwjaarsmaand stuurde 94 Midweekstappers naar de kust. De tochtbegeleider stuurde ze naar ’t strand met wind in ‘t gat. Nog vòòr de Spioenkop in Wenduine trapten we in de kunstval van de Perseput. Krinkeldewinkel in de duinenbush vonden we onze auto’s terug in de Haan. De Sporthal Haneveld was ons zeer goed gezind. We waren zo content van de voormiddaglus dat we de namiddaglus  naäapten, maar dan wel richting Vosseslag. Midweekstappers content, tochtbegeleider content. (Roland Vansteelandt, Oostende)

Fotoreeksen van Johan Vereecke Gent, Freddy Lesage Wervik, Michelle Delmarle Quesnoy-sur-Deule, Gerard Druwé Oostduinkerke.