foto’s 2016

Er is weer een fotojaarboek gemaakt bij Albelli met een selectie foto’s van tochten in 2016. We kozen daarvoor uit de openbare foto’s van onze gewaardeerde fotografen.
Je kunt het hier bekijken.

Woensdag 21 december 2016
Erembodegem- Denderleeuw 18 km Recreatief
Overstromingsgebied van de Dender
Tochtbegeleiding Luc Delodder, Wielsbeke

Naar verluidt verliep de tocht zoals een Recreatieve Midweektocht hoort te verlopen:
- de NMBS die de treinstappers op tijd aflevert;
- amicaal, in groep stappen, zonder veel voorlopers of achterblijvers;
- het parcours, in een natuurlijk overstromingsgebied, dat geen natte voeten bezorgt;
- een middagcafé dat de 65 stappers vlot kan bedienen;
- en de zonsondergang net op tijd om de kortste dag van ’t jaar te zijn.
Naar verluidt
iedereen content, tochtbegleider content.

foto’s Johan Vereecke, Gent en Gerard Druwé, Oostduinkerke

Woensdag 16 november 2016
Vlaamse Ardennen, Nukerke (Maarkedal), Koppenberg.
Tochtbegeleiding Dirk Maras, Eine Oudenaarde

November-nu is oktober van toentertijd.  't Gebladerte profiteerde van hogere oktobertemperaturen om nu pas het dominante bladgroen te verliezen. Gele, rode en purperen tinten, met okergeel en -bruin daartussenin, in gekrulde bladeren op de regenpaden maakte het stappen herfstiger, lastiger, slieriger. Ze lagen er nog niet allemaal: oktoberwestenwinden, in november pas, zullen ze nog moeten losblazen. Vandaag nog, in de Vlaamse Ardennen, rond de Bult van Melden was 't één kleurenfeest: te lucht, te land en vestimentair, heel soms onder een paraplu.
Foto’s Dany Thery Bissegem, Gerard Druwé Oostduinkerke.

Woensdag 19 oktober 2016

De IJzervallei tussen Eversambos (Stavele) en Lo

Tochtbegeleiding Freddy Lesage, Wervik

Bijna 5000 kg Midweekstappers verliet het café (via de weegbrug) aan de Loobrug in Lo om er er een vaartje in te zetten naar het Eversambos aan de IJzer en aan de auto’s. Vaartjes genoeg, met veel water en minder water, vroeger zelfs met paling tot in Pollinckhove. Recreatief? Ja! Maar niet iedereen wist dat en hield er de vaart in zodat we zelfs nog vòòr het vieruurtje de uitvaart begonnen. Elk naar zijn eigen brasserie in Vleteren of Lo of Stavele voor de uitvaartpint.
Foto’s Johan Vereecke, Gent en Gerard Druwé, Oostduinkerke
Garminadventure met foto’s van Dany Thery, Bissegem.


Woensdag 21 september 2016
Kasteelpark Loppem, kijkboerderij Pierlapont, Kasteelpark Merkemveld, Doeveren
16 km Recreatief
Tochtbegeleiding Roland Vansteeland
t

Vijf plus tien is zestien omdat we er één bijgestapt hebben in de kijkboerderij met ezels, paarden en ander ongedierte. De vijf stapten we langs liggende oudstrijders, door een eikendreef naar het kasteelpark met doolhof, ijskelder, spiegelvijver en kapel. En met privékunstwandelpad als strikje aan de staart. De tien zigzaggewijs op verende bospaden, in beukendreven, tussen rododendronbosjes, langs prille heidevennetjes en op grasland. Zalig weer en mooie tocht.
Foto’van Jacques Mahieu Wervik, Freddy Lesage Wervik.

Drincham - Looberghe - 29 km Sportief 
Met 18 midweekstappers op landschapstocht in het Frans-Vlaamse Blootland langs grachten, kanalen, dijken, grazige en verharde uitgedroogde boerenwegels waar gevaar voor hoogtevrees onbestaande is. Onderweg streekgebonden historische uitleg van landschap en omgeving door onze tochtbegeleider Jaak Perneel. Achteraf nog een gezellig afscheid in het randocafé in het naburig dorp te Pitgam.
Foto’s Gerard Druwé Oostduinkerke

Verslag Thematocht Aire -sur-La-Lys
Woensdag 14 september 2016


Wij, tochtbegeleiders, hadden het deze keer niet helemaal in de hand. En Murphy was erbij.
De gastgids vergaloppeerde zich in Zeven Heilige Afgestorvenen in de Sint-Pieterskerk in Ariën aan de Leie. Familiekronieken, geboorte- en overlijdens incluis burgerlijke staat van eerbiedwaardige sujetten, evenzeer overleden, probeerden we te absorberen. Wij hadden engelengeduld en beleefdheid te over om te wachten op het laatste oordeel alvorens in de stad de oude gevels te keuren en de gerestaureerde te bewonderen. 

IMG 4279


De buitenlunch was goed, de service traag, de zon brandde op de ruggen.
Later dan gepland trokken we op weg naar de oude ballastvijvers. We hadden het weer niet in de hand: een dartel kalf was uitgebroken, ontsnapt en verdwenen. Gevolg: hekken gesloten, Midweekstappers rechtsomkeer!

De zon brandde voort. Jaak probeerde een andere toegangsweg. Tevergeefs, Muphy was er ook geweest.
We verdronken onze brandende dorst in ’t café aan de Kerk-met-de-Zeven-Heilige-Afgestorvenen.
(Allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie van Roland Vansteelandt, op de warmste 14 september ooit)

foto’s Gerard Druwé Oostduinkerke, Jacques Mahieu Wervik

7-9 september 2016, Driedaagse Condroz, Dinant.
Tochtbegeleiding Freddy en Annie Lesage, Wervik

Drie heerlijke stapdagen met 30 Midweekstappers in de Condroz, een heuvelachtige streek met een overvloed aan weiden, akkers en een landschap met veelkleurige tinten van groen, goud en oker. Daartussen soezen oude stenen die getuigen van een rijk ambachtelijk en architecturaal verleden. De landelijke streek is er bezaaid met kastelen, kerken, kapellen; omringd door heuvels die de stilte vrijwaren. De Lesse, de Iwoigne, de Bocq, de Crupetbeek en de Molignée slingeren zich geklemd in een groen schrijn met talloze charmes. (Gerard Druwé, Oostduinkerke) Fotoreeksen, Crupet, Celles, Falaen, Dinant, Gerard Druwé, Oostduinkerke en Paul De Potter, Torhout

Woensdag 17 augustus 2016
De Brugse Groene Oostkant 20 km Recreatief
Tochtbegeleiding Luc Defoort, Brugge

58 Midweekstappers konden genieten van landelijk groen, woekerende heide, zwartgesintelde dreven, gehooide meersen. Schobbejaks hoogte, en Oedelemberg waren niet hoog genoeg om het gebabbel te doen stokken. Het terras over de middag en op ’t einde was een godsgeschenk (of toch zoiets).
foto’s Jacques Mahieu, Wervik

Woensdag 17 augustus 2016
Rumes - Taintignies, 28,7 km
Met gras, aarde, grind en kassei onder de voetzool.
Sportief op pad door het uitgestrekt boerenland ten zuidwesten van Doornik
Tochtbegeleiding Jaak Perneel, Koksijde, 

11 sportieve mannen èn Els stapten gezwind door het uitgestrekte boerenland.  Els liet de mannen nu en dan een poepke ruiken (lees meer…) en Gerard vereeuwigde de prestatie. Foto’s Gerard Druwé, Oostduinkerke

Woensdag 20 juli 2016
Door het land van de korenakkers – ingekort tot 17 km
Linselles (F) – Wervik (B) – Linselles
Tochtbegeleiding Freddy Lesage, Wervik

We waren met 27 wandelaars, waarvan er 5 alleen de voormiddag mee wandelden en 1 die aansloot voor de namiddag wandeling. In de voormiddag redelijk warm en na de middag zwoel, een klein beetje regen gehad, nauwelijks meldbaar. De middag cafe is zodanig mee gevallen dat iedereen de afscheidspint daar wilde nemen. Echt waar, maar iedereen is terug naar Wervik gereden. Na alles toch een heel geslaagde wandeling.

Foto’s Jacques Mahieu, Wervik.

Door het biljartvlakke land van de Moeren 
Adinkerke - Houtem - Veurne - Adinkerke - 29,5 km
Tochtbegeleiding José Acou, De Panne

Met 12 wandelaars ong. 29 km afgestapt. Deze voorspelde warmte was er niet omwille van een heerlijke en zelfs sterke zeewind.

Foto’s Johan Vereecke, Gent


Woensdag 15 juni 2016

De Recreatieve tocht rond Wannegem trok 43 deelnemers die zo content waren dat Willy Decrop bij zijn eerste tochtbegeleiding al direct naar een volgend jaar mocht overgaan. Geslaagd dus. Een fotoreeks van Dany Thery vind je hier

De Sportieve stappers rond Melsen waren zo enthousiast dat ze er een dessertje bijstapten van 3 km. Tony Vanderhaeghe kon zijn groepje van 9 rond één tafel schikken voor de afscheidspint na 27 km. Voilà dat was gemiddelde aan 5,5 km per uur. Sportief hé! Fotoreeks van Tony Vanderhaeghe vind je hier.

Woensdag 18 mei 2016
Deurle, Leiemeersen, Park Grand Noble, Deurle, 19 km Recreatief
tochtbegeleiding Roland Vansteelandt
Hoe gulzig groeit het gers in de meersen aan de kronkels van de Leie
’t roodbruin bloeisel waaiwiegelt weg en were
en ’t buigt zijn aar en ’t plooit zijn lijf 
onder de zolen van zoveel Midweekstappers.

Citaat:
"Van harte dank voor de mooie wandeling vandaag!
Het was een echte revelatie en heb veel nieuwe, mij onbekende paadjes gezien, alhoewel ik de streek redelijk goed ken via de Leie-fietsroute.”
Carla Dauw - Gent.

Foto’s van Dany Thery Bissegem, Johan Vereecke Gent en Freddy Lesage Wervik.

Dinsdag 26 - vrijdag 29 april 2016
Meerdaagse rond Saint-Quentin en Cambrais (F)

Vier dagen lang een gevreesde regenmeerdaagse kunnen naar de hand zetten zoals het hoort. Dat wil zeggen meer zon en licht en kleur in de velden en bospartijen genieten dan we verwacht hadden. Sportief stevig stappen of Recreatief ongehaast: de luxe van de keuze voor 24 Midweekstappers dankzij het gedifferentieerd aanbod onder begeleiding van Jaak Perneel en Roland Vansteelandt.
De fotoreeksen bewijzen dat het uitzonderlijk mooi was.
Fotoreeksen van Paul De Potter Torhout, Freddy Lesage Wervik, Hugo Verleyen Lauwe, Fotogalerij Gérard Druwé Oostduinkerke

Woensdag 20 april 2016, 
Anzegem - Otegem, land van Streuvels, 20 km Recreatief

Tochtbegeleiding Johnny Dhondt, Zulte
Fotoreeksen van Paul Depotter, Torhout - Jacques Mahieu, Wervik - Freddy Lesage, Wervik

Woensdag 20 april 2016
Burst - Kerksken - Burst, 24 km Sportief
Tochtbegeleiding Jaak Perneel, Koksijde 
Fotoreeks van Johan Vereecke, Gent en Gerard Druwé, Oostduinkerke

Woensdag 16 maart 2016
Onkerzele (Geraardsbergen) en omgeving - 21 km 
Tochtbegeleiding Jacky Mergaert, Gistel

Een 60-tal Midweekstappers stapt van uit de startplaats het Provinciaal Domein De Gavers in Onkerzele richting Geraardsbergen. Via kerkpaden en veldwegels bereiken we achtereenvolgens: de oude site van de Sint-Adriaanabdij, het stadhuis, Manneken Pis, Sint-Bartholomeuskerk, de Oudenberg met de Muur van Geraardsbergen. In de namiddag verkennen we het Raspaillebos, de Bosberg en het natuur- en milieu-educatiefcentrum De Helix. Een stevige tocht met veel dieprode blozende gezichten! (Gerard Druwé, Oostduinkerke)
Foto’s van Freddy Lesage Wervik, Gerard Druwé Oostduinkerke

Woensdag 17 februari 2016
Een groene gordel rond De Panne, 19 km
Tochtbegeleiding José Acou, De Panne

In winterplunje genieten van grijsberijmde karrensporen, duingrastoefjes, waaibolletjes, boomstronken en duindoorntakjes. Stampend stijgen op lichtbevroren zandduinen, en voetsporen achterlatend alsof ’t processiegang was. Lange schaduwen werpen op breed strand en oog hebben voor wat vloed aanspoelde en eb achterliet. Blijven genieten van de zonnedag en de laatste sneeuwklokjes. Tegen dat het vier uur was, weten dat deze bijzondere Midweektocht eindigde in ’t nest van de Nachtegaal met een laatste ‘Happy Birthday’.
Foto’s van
Jacques Mahieu Wervik, Dany Thery Bissegem, Johan Vereecke Gent, Freddy Lesage Wervik, Paul De Potter Torhout


Woensdag 20 januari 2016

Hooglede - Gits 19 km
Trage wegen, panorama's en jonge bossen
Tochtbegeleiding Roland Vansteelandt, Sint-Eloois-Winkel

Onverwachte ijzel gijzelde 61 Midweekstappers het vroegste uur van de tocht. 
Glijvoetend schoven we traag weg naar de eerste trage weg: de Pittevoswegel naar het Duits militair kerkhof. Niemand riskeerde er zijn botten te breken. 
Traagweg dooide de lichte regen het ijzellaagje. De Pronevoetweg lag er vanonder nat en rondomrond grijs bij: beloofde panorama’s gaven verstek.  Na de middag, van Ter Kerstbos naar de Huwijnsbossen, was het een wandelfeest. Hoewel, pas ’s anderendaags goten ze er een bleke zon over. Jammer.

Foto’s van Jacques Mahieu Wervik, Johan Vereecke Gent, Freddy Lesage, Wervik, Gerard Druwé Oostduinkerke.Woensdag