februari 2019


Woensdag 20 februari 2019
West-Vlaanderen, zuidwesthoek met grensgevallen.
Aalbeke, 19 km Recreatief in twee lussen.
Tochtbegeleiding Johnny Dhondt, Zulte
Contact: Roland Vansteelandt, Oostende 0479/554343

De zuidwesthoek van West-Vlaanderen biedt ruime vergezichten op de vallei van de Leie en Schelde. Het landschap tussen Marke, Lauwe en Aalbeke ondergaat een gedaanteverwisseling. Niet overhaast, maar geleidelijk wordt deze omgeving opnieuw een oase van rust en ontspanning voor de mensen uit de regio.  Het Preshoekbos is er een voorbeeld van.

panorama


Aalbeke is een woondorp van Kortrijk, langs de N43, en telt ongeveer 3000 inwoners.
 Vroeger was de N43 de toegangsweg van Kortrijk naar Risquons Tout, om zo Frankrijk binnen te rijden. Nu is de E17 een snellere toegangsweg. 
Aalbeke is ook gekend (vroeger meer dan nu) voor de bedevaart naar de St.- Corneliuskerk. Nu gaat men sneller op bedevaart naar de andere Cornil: het restaurant in het centrum dat côte à l’os serveert.

Omloop 

Voormiddag 9 km
Langs een paadje bereiken we de N43, steken die over aan het bekende restaurant St.-Cornil en langs het ontmoetingscentrum komen we achter de seniorenresidentie de Weister. Een pad leidt ons naar het gehucht Kapelhoek (grotendeels verdwenen voor het klaverblad E17/E403).

We steken de E17 over en gaan links het Preshoekbos in, steken de grote weg Aalbeke Lauwe over en door het bos komen we aan de Kobbestraat en vinden even rood-wit van GR. We volgen die even, maar stappen niet naar de Sjouwer (monument voor de grensarbeider, de punt van de pijl is naar Frankrijk gericht). De spoorweg moeten we onderdoor naar de Blauwkasteelstraat en de Papeyeweg. Langs het voetbalterrein en de mooie Allatbosweg zijn we dicht bij de Smisse voor de picknick.

De Smisseis een volkscafé, zonder bierttap, wel flessenbier.  We trekken er binnen met slechts 50 Midweekstappers. Dat zijn de eerste 50 vroege aangemelden op de berichtenpagina. Johnny Dhondt begeleidt hen naar ’t café en helpt aan de toog. De rest rijdt met de auto 2,5 km verder naar Café de Baskuul, Spoorwegstraat 128 Lauwe. Roland Vansteelandt begeleidt hen naar de Baskuul. Na 1 uur cafépauze rijden we terug naar Aalbeke voor de namiddaglus.

midweekstappen aalbeke


Namiddag 9.5 km

Vanuit het café gaan we rechts, naar de Hoogmolen (uit 1717). Verder stapt het Zevekotpad over het erf van de Schorbeekhoeve en naar de Malgré-Toutstraat.

Hier stappen we al een tijd op de gemeentegrens van Aalbeke en Mouscron en dus ook de taalgrens. Dat blijkt uit de straatnaam: in Aalbeke Piro Lannoo  en in Mouscron Piro Lannoy.

Het gehucht Forest behoort tot Rollegem, we stappen via paden en paadjes en open veld naar de dorpskern van Rollegem. Onderweg hebben we zicht op de brouwzaal van brouwerij Bockor in Bellegem. Het  Hof van Rollegem (1735) en de St.-Antoniuskerk trekken onze aandacht.  De Hoogmolen is ons volgend aandachtspunt. Onderweg hebben we aan de Markesteert (een gehucht van Marke) op een hoogte van 52 m een mooi panorama op Bellegem en Dottenijs.

De Smisse wenkt voor een  afscheidsdrank.