april 2019 sportief

Woensdag 17 april 2019
Asse - Mazenzele sportief 25 km
Tochtbegeleiding: Aimé Last, Middelkerke
(op de wandeldag zelf 0460 96 17 55)
Contact: Jaak Perneel, Koksijde, jacquesperneel@telenet.be 

Omloop

Prachtige vergezichten en wandelwegen langs weiden, bos en boomgaarden, veldkapellen en kruisen en voor 80 % onverhard.

Na het verlaten van het station van Asse komen we in een typisch landschap van de Brabantse Kouters, zoals het nieuwe wandelnetwerk genoemd wordt. Kouters betekent zoveel als weidse velden of akkerland en die zie je  als je door het noordwesten van Vlaams-Brabant wandelt.

Verderop komen we in de vallei van de Waarbeek, de Krameibeek en de Kloosterbeek. Via onverharde wegen bereiken we het Kartelobos. Kartelo is een mooi, oud loofbos met als boomsoorten vooral beuk, zomereik, es, els en wilg. 

Aan de rand van het bos bevinden we ons op ongeveer 75 m hoogte en  hebben we een vergezicht op Mollem, Merchtem en Brussegem. Laat ons hopen dat de boshyacinten bloeien op het moment van de wandeling. We maken een aansluiting met de GR-tekens van de Groene Gordel, een 147 km lange verrassend groene lus rond het Brusselse gewest. We volgen de GR tot in het centrum van Mazenzele, een deelgemeente van Opwijk, waar ons middagcafé Den Bruinen (Dorp 11, Mazenzele) gelegen is. We hebben iets meer dan 10 km gewandeld.

Na de middag volgen we verder de GR tot aan het Kravaalbos.

Dit bos heeft een oppervlakte van 80 ha en is een overblijfsel van een enorm middeleeuws bosgebied dat volgens een hertogelijke akte in 1086 door de Heren van Brabant aan de abdij van Affligem werd geschonken. Het Kravaalbos ligt op het hoogste punt van de streek (72 m) en vormt de waterscheiding. De Molenbeek zorgt ervoor dat al het water van de westkant naar de Dender stroomt. Aan de oostkant stroomt het water naar de Beneden-Schelde. We vervolgen onze weg via onverharde paadjes naar Asse-ter-Heide, een deelgemeente van Asse. 

Via Asbeek bereiken we de Kruisborrevallei, in het gehucht Koudertaverent, één van de mooiste stukjes natuur in Asse. 

De omgeving is samen met de Kruisborrekapel in 1962 als cultuurlandschap beschermd. De Heilige of Miraculeuze Kruisen maakten van Asse een bekend bedevaartsoord. In 2016 liet het gemeentebestuur van Asse de veldkapellen en kruisen van de Kruisborre-ommegang restaureren. Samen met de restauratie kreeg elke kapel een kruis met infobord. De Kruisborre-ommegang ligt in een heel waardevol landschappelijk gebied met de vallei van de Nieuwermolenbeek, het Vrijthoutbos en de Moretteberg. Laaggelegen drassige gebieden en hooggelegen open en beboste plateaus kenmerken het lanschap. 

We passeren langs het Boekfos, een open stukje groen met bronnen, poelen, vijvers en een speelplein. De wandeling eindigt op de markt van Asse met heel wat horecazaken, waar we kunnen napraten (tip: café Malpertuus Markt 6). Misschien is er nog tijd om een bezoekje te brengen aan de Sint-Martinuskerk met romaanse en gotische elementen.
De kerk kan vrij bezocht worden tussen 9 en 16 uur. 

Opgelet: van de markt tot aan het station is het nog 1 km stappen.